Tarihi belgelerde günümüzden 2300 yıl önce Türkiye'nin    kuzeyinde Karadeniz kıyılarında fındık üretildiği belirtilmekte ve fındığın son 6 yüzyıldan beri Türkiye'den diğer ülkelere ihraç edildiği bilinmektedir. Dünya'nın fındık üretimi için gerekli uygun hava koşullarına sahip bir kaç ülkesinden biri olan Türkiye, toplam Dünya üretiminin % 75'ini, ihracatının ise % 70-75'ini gerçekleştirmektedir.

Türkiye'nin Karadeniz sahillerinde yoğun bir şekilde yer alan fındık bahçeleri, sahilden içeriye doğru en fazla 30 km'yi geçmeyen alanda bulunmaktadır. Batı Karadeniz'de Zonguldak'tan (İstanbul'un doğusu) başlayarak doğuya doğru tüm Karadeniz boyunca deniz ve dağlar arasında yeşil bir kuşak gibi hemen hemen Gürcistan sınırına kadar uzanır.

Türkiye'de 550-600 bin hektar alan üzerinde üretimi yapılan fındık ile dolaylı ve do

laysız olarak 4.000.000 insan ilgilenmekte olup, bu durum fındığın sosyo-ekonomik önemini artırmaktadır. Türkiye'nin Dünya'daki diğer fındık üreten ülkeler arasında, üstün kalitesi nedeniyle seçkin bir yeri olup, üretim ve ihracatta liderliğini sürdürmeye devam etmektedir.

 

Besin Değerleri Tablosu

Besin Türü

Ölçü

Miktarı

Su

g

5,31

Enerji – Kalorisi

kcal

628

Enerji

KJ

2629

Protein

g

14,95

Yağ – Lipidler

g

60,75

Ash

g

2,29

Karbonhidrat

g

16,7

Lif – Fiber

g

9,7

Şeker

g

4,34

Sakkaroz – Sucrose

g

4,2

Glikoz – Glucose

g

0,07

Früktoz – Fructose

g

0,07

Laktoz – Lactose

g

0

Maltoz – Maltose

g

0

Galaktoz – Galactose

g

-

Nişasta – Starch

g

0,48

 

Fotoğraflar