Çekirdeksiz üzüm Ege bölgesinde yetişen bir üzüm türüdür ve Türkiye en büyük kuru üzüm üreticisi ve ihracatçısıdır.

Çekirdeksiz kuru üzüm yapım aşamasında ilk olarak üzümler asmadan toplanır, zeytinyağı ve potasyum solüsyonuna bandırılarak kurutulur. Bandırma işlemine bağlı olarak kuruma süresi değişir. Bandırma işleminden sonra rengi açılır. Bandırılmayan  üzümler koyu renkli kalmaktadı ve bunlara raisin denilmektedir. Üzümler güneşte doğal yöntemlerle kurutulur.Çöpleri ayıklanır ve işletmelere teslim edilir.İşletmede belli kontrol aşamalarından geçerler. Bu aşamalar boylama,ürün yıkama,çöp ayıklama, temizleme, yağlama,lazer,x-ray kontrol ve metal detektör kontrolüdür.

İhracaat yapılmak isteniyorsa çekirdeksiz kuru üzümler TS 3411 çekirdeksiz kuru üzüm Standardına uygun olmalıdır. Standarda uygun olmasını belirleyen en önemli unsurlardan biri Üzümün boy ve renk özellikleri diğeri ise 100 gramda bulunan tane sayısıdır. Üzümün boy ve renk özellikleri standardına göre 7  numara en koyu renktir ve numara yükseldikçe renk açılmaya başlar.



Sınıf

Tane sayısı(100gr)

Jumbo

200-270

Standart

275-350

Orta

351-500

Küçük

501-650


Fotoğraflar