
SİYAH KURU ÜZÜM
Üzümler güneşte doğal yöntemlerle kurutulur.Çöpleri ayıklanır ve işletmelere teslim edilir.İşletmede belli kontrol aşamalarından geçerler. Bu aşamalar boylama,ürün yıkama,çöp ayıklama, temizleme,yağlama,lazer,x-ray kontrol ve metal detektör kontrolüdür. İhracat yapılmak isteniyorsa Raisin olarak adlandırılan bu üzüm türü TS3411 kanununa göre düzenlenir işlenir ve paketlenir.Standarda uygun olmasını belirleyen en önemli unsurlardan biri Üzümün boy ve renk özellikleri diğeri ise 100 gramda bulunan tane sayısıdır. Üzümün boy ve renk özellikleri standardına göre 7 numara en koyu renktir ve numara yükseldikçe renk açılmaya başlar.
Sınıf | Tane sayısı(100gr) |
Jumbo | 200-270 |
Standart | 275-350 |
Orta | 351-500 |
Küçük | 501-650 |

ÇEKİRDEKSİZ KURU ÜZÜM
Çekirdeksiz üzüm Ege bölgesinde yetişen bir üzüm türüdür ve Türkiye en büyük kuru üzüm üreticisi ve ihracatçısıdır.
Çekirdeksiz kuru üzüm yapım aşamasında ilk olarak üzümler asmadan toplanır, zeytinyağı ve potasyum solüsyonuna bandırılarak kurutulur. Bandırma işlemine bağlı olarak kuruma süresi değişir. Bandırma işleminden sonra rengi açılır. Bandırılmayan üzümler koyu renkli kalmaktadı ve bunlara raisin denilmektedir. Üzümler güneşte doğal yöntemlerle kurutulur.Çöpleri ayıklanır ve işletmelere teslim edilir.İşletmede belli kontrol aşamalarından geçerler. Bu aşamalar boylama,ürün yıkama,çöp ayıklama, temizleme, yağlama,lazer,x-ray kontrol ve metal detektör kontrolüdür.
İhracaat yapılmak isteniyorsa çekirdeksiz kuru üzümler TS 3411 çekirdeksiz kuru üzüm Standardına uygun olmalıdır. Standarda uygun olmasını belirleyen en önemli unsurlardan biri Üzümün boy ve renk özellikleri diğeri ise 100 gramda bulunan tane sayısıdır. Üzümün boy ve renk özellikleri standardına göre 7 numara en koyu renktir ve numara yükseldikçe renk açılmaya başlar.
Sınıf | Tane sayısı(100gr) |
Jumbo | 200-270 |
Standart | 275-350 |
Orta | 351-500 |
Küçük | 501-650 |